Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rovnodennost jako přepínač mezi zimní a jarní cirkulací a dlouhodobá předpověď

Tento přepínač umožňuje poměrně spolehlivé dlouhodobé prognózy režimu počasí.Podobně mezi některými měsíci funguje statisticky významná setrvačnost:např podle charakteru února lze téměř spolehlivě určit že 3/4 března budou podobné

Zimní cirkulace  představuje režim silného západního řídícího proudění. Trvale platí výrazný  tlakový rozdíl mezi středy tlakových níží a výší. Zimní cirkulace nad Evropou trvá v období od poslední dekády října do začátku poslední dekády března.

Letní cirkulace je režim  pomalého západního řídícího proudění. Při něm je naopak rozdíl mezi středy cyklón a anticyklón malý a zvláště v posledních letech někdy nastává až tlakové bahno. Letní cirkulace trvá zhruba od 20. Června až do poloviny poslední srpnové dekády (Předchází jí Medardovská  cirkulace,  která je přechodová mezi  cirkulačně chaotickým jarem a ustáleným létem).
Následkem převažujícího silného západního proudění panuje ve střední Evropě v zimě výrazně oceánský charakter počasí, A zimy bývají řádově 10 stupňů teplejší než je běžné na pevnině v této zeměpisné šířce. V létě je v souvislosti s pomalým západním prouděním  převládá naopak spíše kontinentální režim počasí a následkem toho jsou i léta o trochu teplejší než je v této zeměpisné šířce  průměr.
Silné zimní proudění souvisí výrazným teplotním kontrastem mezi arktickou a subtropickou oblasti,  naopak  slabé letní západní proudění je následkem výrazně menších rozdílů mezi subtropy a Arktidou. V létě i v zimě se délka dne mění jen velmi pomalu a s tím i množství energie od slunce zůstává poměrně stabilní A proto se pro zimní i letní období vytváří charakteristický cirkulační mód.  na jaře a na podzim se naopak délka dne rychle mění. Tato roční období jsou jen přechodová i jejich cirkulace je přechodová mezi letním  a zimním modelem.  Logicky by se dalo očekávat, že pro jaro a podzim bude charakteristické středně silné  řídící západní proudění. Realita je však taková, že západní proudění je velmi potlačené a často se  naopak prosazují jižní a severní větry. Na podzim s tím bývá spojené Babí léto a na jaře buďto dlouhá suchá a horká období nebo naopak mimořádně studené v  podstatě zimní počasí a navíc se tyto extrémy též dokážou za jaro několikrát prostřídat.
Během zimního i letního období zpravidla platí dlouhodobá teplotní setrvačnost.  Konkrétně  po teplém lednu přichází zpravidla i teplý únor a po teplém únoru následuje takřka bez výjimky teplý březen ( zejména jeho první dvě dekády března,  3. březnová dekáda už může být ve znamení zlomu a v podstatě cirkulačně patří už do dubna). Tato setrvačnost nadprůměrně teplého počasí zimního počasí bývá ukončena právě v poslední dekádě března. Mezi březnem a dubnem už nelze nalézt žádnou pozitivní  setrvačnou vazbu:  naopak duben mnohdy mívá tendenci kompenzovat březen.
Tedy za velmi teplé zimy je snadné odhadnout, že velmi teplá bude i většina března, kdežto duben bude mít zpravidla tendenci přinést opačný charakter počasí než březen. (Například loni po  teplém a extrémně deštivém únoru až první polovině března vypuklo od počátku  poslední březnové dekády sucho a  střídavě docházelo k vpádů studeného vzduchu. Suchý a poměrně chladný charakter počasí se uchoval po celý duben.)
Kniha “Medardova kápě” se o setrvačnosti mezi jednotlivými měsíci zmiňuje- některé sousední měsícem mají tuto vazbu výraznou,  jiné ji nemají vůbec.
Dokonce celkový charakter letošní zimy šel vloni dobře odhadnout  podle rekordního výskytu hurikánů v severním Atlantiku, které souvisely s výrazným jevem La-Niňa (O tom třeba někdy jindy) Listopad a většina prosince sice ještě nezajímavým vývojem počasí nenaznačoval nic zvláštního. Spoléhal jsem však na vnitrozimní přepínač cirkulace,  ke kterému často dochází v období kolem Vánoc a předpoklad vyšel: spíše teplé  převážně anticyklonální  situace se v tu dobu začaly přestavovat na cyklonální a postupně chladnější.
Mezi prosincem a následujícími lednem a bývá kladná pozitivní vazba poměrně slabá a to díky tomuto  častému vánočnímu přepínači. Tedy prosincové počasí zpravidla tolik spolehlivě neurčuje zbytek zimy,  snad s výjimkou extrémně teplých a extrémně studených prosinců,  kdy určitá míra setrvačnosti  znemožňuje  aby zbytek zimy měl naprosto opačný charakter.  Jinými slovy:  po velmi teplém prosinci  bývají následující leden a únor  rovněž velmi teplé,  případně průměrné.  teplotně normální případně  mírně nadnormální prosinec však  má slušný potenciál přepnout zbytek zimy spíše do extrému. Oproti spolehlivé setrvačnosti únor-březen i  jarnímu přepínači cirkulace je tato souvislost komplikovanější a na první pohled málo významná.

Autor: Jiří Nebřenský | neděle 21.3.2021 12:07 | karma článku: 7,29 | přečteno: 180x
  • Další články autora

Jiří Nebřenský

Rok od vzniku organizace lékařů používající oxid chloričitý proti covid-19

COMUSAV - Světová koalice pro zdraví a život - slaví rok od svého vzniku a od oficiálního nástupu používání oxidu chloričitého lékaři.

26.5.2021 v 12:32 | Karma: 5,99 | Přečteno: 190x | Diskuse| Politika

Jiří Nebřenský

Kolik nás stojí nalezení jediného pozitivního v rámci plošného testování? Milión?

Tímto článkem prosím čtenáře o radu, neboť přesnou odpověď jsem nedokázal vydedukovat. Na to je především potřeba odhad, kolik procent těchto testů je propláceno zdr.pojišťovnami.

23.5.2021 v 18:39 | Karma: 19,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politika

Jiří Nebřenský

Na návštěvě domácnosti postižené duchem Corona hysterie

Nadpis není přesný, do domácnosti, ani na zahradu, jsem vůbec vpuštěn nebyl. Rok nepustili na zahradu ani vlastní děti. Považuji za lepší umřít na cokoliv než takto zaživa umřít na strach.

21.5.2021 v 23:04 | Karma: 27,51 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Společnost

Jiří Nebřenský

Expert varuje před mutací aneb vhodné akademické téma v reálném životě zcela nepoužitelné

To nejdůležitější zaznělo až na úplném konci rozhovoru .....že většina populace tu nemoc již prodělala a ani o tom neví..

3.5.2021 v 0:55 | Karma: 25,50 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jiří Nebřenský

Salámová metoda zpřísňování kritérií pro rozvolnění

Poslední kritérium zřejmě bude, aby v ČR uplynul jeden týden bez toho, aniž by někdo umřel. To se nikdy nestane, stejně jako návrat do normálního života.

30.4.2021 v 21:47 | Karma: 31,05 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 605x
Zajímá mě duchovní Pravda, kdo je Bůh a jak a proč dopouští, že se děje zlo?

Bůh dovoluje aby ke zlu docházelo z toho důvodu, že dává všem lidem svobodu. Tedy nemá nás jako své loutky na provázku a ani zlé lidi nelikviduje na počkání. Na druhou stranu někdy dokáže zasáhnout a před zlem ochránit. Má to svoje pravidla.

Tedy reinkarnace implatovaná do katolické a pravoslavné,nauky jako fyzická forma očistce?

A proč ne? Pokud chce bůh pro lidi to nejlepší,  tak po smrti připraví pro člověka nejlepší plán jak dosáhnout sjednocení v Kristu. Pokud by nejúčinnější podoba tohoto plánu byl  opětovný návrat do dalšího života, lidské nauky či dogmata zapovídající možnost reinkarnace s tím nic nezmohou. 

Seznam rubrik